Praktische informatie Kenia

Veel gestelde vragen over uw reis naar Kenia

Klimaat van Kenia

Over het algemeen is het klimaat van Kenia tropisch te noemen met warme temperaturen en enkele maanden met regen. Door de grootte van het land kan het klimaat echter per gebied verschillen. Zo kan het in de hoge bergen van Kenia, zoals bij Mount Kenya en bij Mount Elgon erg koud zijn. In het noorden van het land heeft Kenia een woestijnachtig landschap en is het klimaat droog met hogere temperaturen dan in het westen of oosten van Kenia. De kuststreek is tropisch met warme temperaturen en meer neerslag.
Het hele jaar door is het in Kenia warm met temperaturen tussen de 27 en 33 graden. Het verschil in temperatuur tussen de winter en de zomer is gemiddeld 5.5 graden. De warmste zomermaanden zijn december, januari, februari en maart, dan is het droog en warm. De koudste wintermaanden liggen in juli en augustus dan is de temperatuur aangenaam, het landschap groen maar er valt ook wel eens een bui.

Over het algemeen kun je zeggen dat december, januari, februari, juni, juli, augustus en september het meest geschikt zijn om Kenia te bezoeken

Wat is de beste tijd voor safari in Kenia

Is een beetje afhankelijk van wat je wilt.
De Masai Mara staat bekend om de grote trek. Afhankelijk van de regens en het beschikbare voedsel trekken duizenden dieren rond juli de Masai Mara binnen vanuit Tanzania. Rond oktober gaan ze weer richting Tanzania. Dit betekent dat het in juli en augustus drukker is in het park en de prijzen hoger zijn.

Voor de andere parken geldt zo’n piekperiode niet. Het enige waar je dan rekening mee moet houden zijn de regens waardoor de wegen in de parken modderig en moelijker begaanbaar kunnen zijn. In de droge tijd zijn de dieren doorgaans makkelijker te vinden.

Welke visa heb ik nodig voor Kenia?

Om Kenia te kunnen bezoeken, heb je naast een geldig paspoort ten allen tijden een visum nodig. Je paspoort moet minstens tot zes maanden nadat je Kenia inkomt geldig zijn. Je visum kun je online aanvragen. (www.evisa.go.ke)(www.visumbuitenland.nl)(www.kenyaimmigration.com)

Welke vaccinaties en malariatabletten heb ik nodig voor Kenia?

Voor een reis naar Kenia is het belangrijk om u goed te laten voorlichten over vaccinaties en malaria.

Wij adviseren je dan ook om een aantal maanden voor je reis een afspraak te maken met de GGD of je huisarts. Zij beschikken over actuele informatie omtrent inentingen en andere gezondheidsrisico’s.

Neem altijd een antimuggenmiddel mee met voldoende concentratie DEET.

Kan ik met kinderen reizen in Kenia?

Kenia is een vriendelijk land voor kinderen. De natuurparken met wilde dieren zijn natuurlijk bijzonder en geweldig voor ze en een paar dagen aan het strand valt ook meestal wel bij ze in de smaak. Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen stellen we met zorg een reis samen die bij uw gezinssituatie past.

Plastic tasjes

Sinds augustus 2017 zijn plastic tasjes verboden in Kenia.
Als reiziger betekent dit dat je geen plastic tasjes het land in mag brengen. Heb je tax-free inkopen gedaan dan wordt bij aankomst op het vliegveld gevraagd of je de
plastic tas wilt inleveren.

Winkeliers en marktkooplui mogen geen plastic tassen meer meegeven aan klanten, ook niet tegen vergoeding, zoals in Nederland. De Kenianen moeten het doen met papieren zakken of zelf een herbruikbare tas meenemen.
Overtreed je de wet dan worden er zware boetes en/of celstraffen uitgedeeld door de politie.

Wees je bewust van deze maatregel en ga niet met een plastic zakje, die misschien nog in je koffer of onderin je rugzak zat, op straat lopen.

Elektriciteit

Kenia heeft een ander stopcontacten systeem als dat wij kennen. Neem daarom altijd een wereldstekker mee. Ook dien je rekening te houden met stroomuitval of voltageverschillen.

Reis- en annuleringsverzekering

Wij adviseren je altijd om een goede reisverzekering af te sluiten, voor zowel verlies- en/of diefstal van je bezittingen, als voor het verlenen van medische zorg in het buitenland, inclusief een Werelddekking. Let er hierbij op dat je, indien dit voor je van toepassing is, ook verzekerd bent tijdens een beklimming van een berg, een jeep-, fiets-, wandel, kano- en/of boottocht of ballonsafari.

Daarnaast is ons advies om een passende annuleringsverzekering af te sluiten indien je door omstandigheden niet in staat bent aan je reis deel te nemen of je jouw reis met ons onverhoopt vroegtijdig moet beëindigen.

Veiligheid in Kenia

Kenia is over het algemeen een veilig land. Er is wel af en toe wat onrust, net als vandaag de dag in veel gebieden in de wereld, zoals kleine politieke demonstraties en terreurdreigingen. Dit wordt door het ministerie van buitenlandse zaken op de voet gevolgd. De reisadviezen die zij afgeven zijn voor ons leidend en indien nodig zullen wij programma’s aanpassen om eventuele risico gebieden te mijden.
De lokale bevolking is erg gastvrij. Maar helaas is diefstal iets waar je altijd voor op je hoede dient te zijn. Let daarom goed op je eigendommen. Het is verstandig om niet strikt noodzakelijke waardevolle spullen, zoals bijvoorbeeld sieraden, zoveel mogelijk thuis te laten. Indien je spullen achterlaat in een kluis bij de receptie in het hotel, vraag dan altijd een bewijs van afgifte. Voorkom het betreden van afgelegen gebieden en stranden met veel cash geld, camera’s, telefoons, horloges en sieraden. Ook raden wij je ten strengste af om er ’s avonds alleen op uit te trekken.

Kleding

Vanwege het tropische klimaat is het prettig om luchtige kleding te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds en ’s nachts wat afkoelen. Neem dus ook 1 of 2 warmere kledingstukken mee. Ook wordt het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen aangeraden om de steken van muggen te voorkomen (vooral ’s avonds zijn de muggen actief).
In bepaalde gebieden waar veel moslims wonen, zoals aan de kust, wordt het op prijs gesteld als vrouwen en mannen hun benen en schouders zoveel mogelijk bedekken. Bij het hotel en op het strand wordt het dragen van schaars bedekkende kleding door toeristen wel geaccepteerd.

Geld in Kenia

De lokale munt is de Keniaanse Shilling (KES)

In grote steden als Nairobi, Kisumu, Eldoret, Nakuru en Mombasa zijn voldoende mogelijkheden om te pinnen. Let wel op dat je bankpas op pinnen buiten Europa staat ingesteld.
Cashgeld om wisselen in lokale valuta is ook mogelijk, zowel dollars als euro’s worden geaccepteerd. Houdt er wel rekening mee dat de wisselkoersen onderling sterk kunnen verschillen en dat oude US Dollar biljetten niet worden geaccepteerd. Ook zijn in deze steden genoeg banken waar je geld op kan nemen met je Maestro of creditcard. Houdt tevens rekening met het feit dat in veel accommodaties en restaurants  alleen cash kan worden afgerekend.

Fotograferen

Neem voldoende geheugenkaarten/batterijen mee voor uw digitale camera. Bescherm je camera goed tegen stof en extreme temperaturen en wees alert op diefstal. Het fotograferen op vliegvelden en in overheidsgebouwen is meestal niet toegestaan. Vraag altijd eerst toestemming als je foto’s wilt maken van de lokale bevolking.

Op safari

Tijdens bezoeken aan wildparken word je te allen tijde begeleid door onze chauffeur/gids. Belangrijk is dat je de instructies van hem/haar opvolgt om niet onnodig je veiligheid en die van anderen in gevaar te brengen. Blijf op voldoende afstand van de wilde dieren en maak geen onverwachte harde geluiden, omdat dit een schrikreactie bij de dieren kan opwekken. Houdt het natuurgebied schoon en gooi afval netjes in de daarvoor bestemde bakken. Pas op met etenswaren, ook in de auto. Loslopende apen hebben dit zeer snel in de gaten, ze klimmen door het raam of dak van de auto en voor je het weet is je lunchpakket verdwenen.

Safari auto’s

De auto’s zijn 4×4 aangedreven en hebben een dak dat uitklapbaar is om vanuit de auto de dieren goed te kunnen bekijken. Ook biedt het afdakje schaduw tegen de vaak brandende zon. Ondanks dat de auto’s goed worden onderhouden, kan het als gevolg van de vele onverharde wegen en extreme hitte, dat de auto toch pech krijgt. Meestal kan het probleem snel verholpen worden door onze ervaren chauffeurs. In het uiterste geval zal zo spoedig mogelijk voor vervangend vervoer worden gezorgd.

Fooien

Een extra beloning als blijk van waardering is de vorm van een fooi wordt altijd op prijs gesteld door iedereen die in de service gerichte branche werkt. In hotels en restaurants is het gebruikelijk om te tippen, het bedrag hangt helemaal af van hoe u de service heeft ervaren. Voor chauffeurs/gidsen/reisleiders is een gangbaar bedrag $15 per dag/per groep. Voor een meereizende kok en dragers is een gangbaar bedrag $10 per dag/per groep. Natuurlijk mag u hier altijd van afwijken.

Giften

Wij raden het ten zeerste af om pennen, snoep, ballonen of geld uit te delen aan mensen (inclusief kinderen) op straat of op scholen. Dit bevordert het bedelen en het imago dat je van toeristen altijd wat krijgt. Wil je toch graag een donatie doen, in welke vorm dan ook, neem dan contact met ons op. We hebben contact met verschillende scholen en ontwikkelingsprojecten.

Programma

Hoewel uw reis met zorg wordt samengesteld, blijft het een reis in een Afrikaans land. Soms zijn de wegen slecht waardoor u later aankomt of er wordt een andere route gereden. Of blijkt dat een hotel of restaurant sinds gisteren is gesloten. Hierdoor kan er ter plaatse een wijziging in uw programma plaats vinden. Uw chauffeur/reisleider zal in dergelijke gevallen zorgen dat u zo snel mogelijk weet welke aanpassing heeft plaatsgevonden in uw programma.

Eten en drinken

Drink alleen water uit gesealde flesjes.

Voorkom het eten van salades of fruit dat gewassen is met leidingwater.

Advieslijstje met handige spullen om mee te nemen
 • Luchtige kleding voor op straat (broek/rok tot over de knie, shirts die schouders bedekken)
 • Luchtige kleding voor op het strand
 • Warme trui
 • Lange broek en shirt met lange mouwen voor de avond (ter voorkoming van muggenprikken)
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • Hoed of pet
 • Klein EHBO setje; pleisters, pijnstillers, diarree remmers
 • Hoofd- of zaklampje
 • Wereldstekker
 • Antimuggenmiddel
 • Foto camera
 • Verrekijker

Heb je belangstelling?

Contact via email

Chat openen
1
Kan ik je helpen? (druk op groene pijl om door te gaan naar whatsapp)